12. tammikuuta 2023

QR-koodi mullistaa maksamisen – miten yritys voi hyödyntää maksutapaa?

Maailmalla QR-koodi on keskeinen maksutapa mobiilimaksamisessa. Nyt se on lyömässä läpi myös Suomessa. Lue, miten maksut sujuvat sutjakkaasti.

Henkilö skannaamassa QR-koodia pyörien korjaamossa.

QR-koodi on kuin laajennettu viivakoodi. Pieni neliönmuotoinen koodi on myös tehokas lisätiedon lähde.

Älypuhelin on käsiemme ulottuvilla koko ajan. Puhelimella saa yhä useammin myös maksettua –tulevaisuudessa voimme unohtaa tyystin käteisen rahan ja fyysiset maksukortit.

Mobiilimaksaminen on helppo, nopea ja turvallinen tapa hoitaa maksut ja maksutapa yleistyykin Suomessa ennätysvauhtia. Esimerkiksi mobiilimaksusovellus MobilePay löytyy jo yli 2,2 miljoonan suomalaisen älypuhelimesta, ja sitä voi käyttää yli 30 000 maksupisteessä eri puolilla Suomea.

MobilePayn käyttö on verkkokaupoissa todella suosittua ja kivijalkaliikkeissä maksutavan suosio kasvaa tasaiseen tahtiin QR-koodin yleistyessä. MobilePayn tuotepäällikkö Risto Hassinen kertoo, että asiakaspalautteen perusteella QR-koodia mobiilimaksamisessa käyttäneet ovat olleet laajasti tyytyväisiä.

MobilePayn tuotepäällikkö Risto Hassinen
Universaali QR-koodi on vakaa ja turvallinen maksutapa, jonka käyttäjät ovat olleet laajasti tyytyväisiä.

MobilePayn tuotepäällikkö Risto Hassinen

Älypuhelinten kameroilla ja eri sovelluksilla luettavat QR-koodit mahdollistavat lähitulevaisuudessa yhä useampia asioita. QR-koodi on kuin laajennettu viivakoodi. Pieni neliönmuotoinen koodi on myös tehokas lisätiedon lähde esimerkiksi ravintoloiden ruokalistoissa. 

QR-koodia hyödynnetään maksusovelluksissa ympäri maailman. Suomessa QR-koodin käyttö on levinnyt hitaammin kuin muissa Pohjoismaissa, mutta nyt tilanteeseen on tulossa muutos.

”Universaali QR-koodi on luotettava, vakaa, turvallinen ja selkeä tapa tunnistaa maksupaikka. Maksukokemus on jokaiselle maksajalle yhtä sujuva. Tanskassa olemme jo siirtyneet puhtaasti QR-koodin käyttämiseen, ja sieltä saatu asiakaspalaute on ollut positiivista.”

QR-koodin avulla maksaminen on vaivatonta niin asiakkaan kuin yrityksen näkökulmasta.

”QR-koodin lukunopeuden ansiosta maksun käynnistäminen mobiililompakossa tapahtuu sekunnin murto-osissa. Kun maksaminen QR-koodilla sujuu sutjakkaasti, yritysten asiakkaat ovat entistä tyytyväisempiä”, Hassinen sanoo.

Yrittäjä: Näin vastaanotat mobiilimaksut QR-koodeilla – tutustu maksuratkaisuihin

Ketterästi käyttöön 

QR-koodin käyttöönotto on yrityksille paitsi kustannustehokasta myös erittäin helppoa. Kalliita laiteinvestointeja, kuten erillisiä maksupäätteitä, ei välttämättä edes tarvita. Maksamiseen riittää pelkkä QR-koodi ja MobilePay-sovellus. 

Yrittäjä saa itse valita, miten tuo koodinsa näkyville: fyysisenä tarrana vai digitaalisessa näytössä. Tarvittaessa MobilePay toimittaa yrittäjälle QR-koodi -tarroja tai koodi voidaan lisätä digitaalisen kassajärjestelmän asiakasnäytölle.

”QR-koodin pitää olla helposti asiakkaan löydettävissä. Digitaalisiin näyttöihin saa haluttaessa enemmän ohjeistusta kuin painettuun tarraan. Digitaaliset itsepalvelukassat ja isot, selkeät asiakasnäytöt lisääntyvätkin kovaa vauhtia.”

Kun asiakas siirtyy maksamaan MobilePay-sovelluksessa, puhelimen näytölle tulee esiin vaihtoehto lukea QR-koodi. Tunnistuksen jälkeen sovellukseen ilmestyvät yrityksen tiedot ja maksettava summa.

Maksaminen tapahtuu yhdellä pyyhkäisyllä, ja maksuvahvistus näkyy automaattisesti puhelimen näytöllä maksun jälkeen.

”Kaikki tapahtuu silmänräpäyksessä”, Hassinen toteaa.

QR-koodien turvallisuus

Maksuturvallisuuden kannalta on tärkeää, että mobiililompakon käyttäjä skannaa QR-koodin nimenomaan sovelluksen kautta.
Maksujen huijaaminen väärennetyllä QR-koodilla ei kuitenkaan onnistu. MobilePayn käyttäjä pystyy siirtämään rahaa QR-koodin kautta vain MobilePayhin rekisteröityneille yrityksille. Yrittäjät ovat aikanaan käyneet läpi MobilePayn asiakkaan tunnistamiseen vaaditut vaiheet.

”Kun kuluttaja lukee puhelimensa sovelluksella QR-koodin, järjestelmä tarkistaa, että se kuuluu MobilePayhin rekisteröityneelle kauppiaalle. Varmistamme, että QR-koodi on aito ja meihin kytketty. Sovellus tunnistaa vain MobilePayn varmistamat koodit”, Hassinen kertoo.

QR-koodit ovat mobiilimaksamisessa myös tietoturvallisia. Niiden kautta yrittäjä ei saa tietoa kuluttajasta, vain yksilöivän maksutapahtuman tunnisteen. Maksutapahtuma itsessään on anonyymi.

Lue lisää: Mobiilimaksamisen turvallisuus – miksi mobiilimaksu on korttia ja käteistä turvallisempi vaihtoehto?

QR-koodin käyttöönotto on yrityksille paitsi kustannustehokasta myös helppoa. Kalliita laiteinvestointeja ei enää tarvita.

QR-koodin monipuoliset käyttötavat

QR-koodin etuna on sen käyttömahdollisuudet erilaisissa maksuympäristöissä. Maksutapa sopii niin pienyrittäjille, järjestöille kuin suuremmille kahvila- tai ravintolaketjuille. 

Esimerkiksi kahviloissa ja ravintoloissa QR-koodilla maksaminen sujuvoittaa ostokokemusta ja vähentää jonotusaikaa: Asiakas voi tilata ja maksaa ostokset QR-koodilla samalla, kun työntekijät pystyvät keskittymään asiakkaiden palvelemiseen ja tilausten valmistamiseen. 

Myös itsepalveluympäristöissä, kuten kuntosaleilla, golf-keskuksissa ja padel- ja tennishalleilla, QR-koodi on nopea ja kustannustehokasratkaisu asiakkaan hoitaessa maksamisen itsenäisesti. Aikaa ja kustannuksia säästyy, kun henkilökuntaa ei tarvita rahastamiseen. 

Yhdistykset ja järjestöt voivat puolestaan kerätä lahjoituksia ja osallistumismaksuja entistä vaivattomammin. Käteisen sijaan rahalahjoitus tapahtuu kätevästi QR-koodin avulla, eikä tarvetta esimerkiksi kiinteälle toimipisteelle ole.  Lahjoittaminen on entistä helpompaa, kun se tapahtuu jo ennestään käytössä olevan maksusovelluksen avulla. 

Rahavirtoja voi seurata ja hallinnoida reaaliaikaisesti MobilePayn itsepalveluportaalissa. MobilePay siirtää myös maksutapahtumien tilitykset yrittäjän tilille automaattisesti päivittäin.