23. maaliskuuta 2020

Mobiilimaksaminen yleistyy nyt kovaa vauhtia joukkoliikenteessä: MobilePay tulee maksutavaksi myös HSL-sovellukseen

Monet kaupungit ja kunnat ovat uutisoineet joukkoliikenteen luopuvan käteismaksuista toistaiseksi estääkseen koronaviruksen leviämisen ja turvatakseen kuljettajien työolosuhteita. Käteismaksuja voidaan korvata muun muassa mobiililipuilla. MobilePay toimii maksutapana monessa lippusovelluksessa. Myös Helsingin seudun joukkoliikenteen matkustajat pääsevät maksusovelluksen piiriin, sillä MobilePaylla voi nyt maksaa HSL-sovelluksessa helposti ja hygieenisesti liput yhdellä pyyhkäisyllä.

Mies ja nainen rautatieasemalla, mies puhelin kädessä maksamassa HSL matkalippua MobilePaylla

MobilePay on tehnyt lippuostoista nopeaa ja mutkatonta, mikä on näkynyt myös maksutavan suosiossa: MobilePaylla maksettiin Suomessa viime vuonna yli 700 % enemmän joukkoliikennelippuja kuin vuonna 2018. Joka viides mobiilisovelluksilla ostettu matkalippu maksetaan MobilePayn kautta. 

MobilePayhin rekisteröitynyt käyttäjä, jolla on HSL-sovellus ladattuna puhelimeensa, voi maksaa matkalippunsa nopeasti ja hygieenisesti syöttämällä MobilePay-sovelluksen salasanan ja varmistamalla ostonsa yhdellä pyyhkäisyllä. MobilePaylla voi maksaa  kerta-, kausi- ja vuorokausilippuja, jotka lipun ostaja maksaa yhdellä kertaa. Mobiilimaksutavan ulkopuolelle jäävät suoraveloituksena maksettavat jatkuvat lipputilaukset.

− Joukkoliikenteen matkalippuja hankittaessa nopeus, helppous ja hygieenisyys ovat tärkeitä asioita. Harvalla on enää mukana käteistä lipun ostamiseen. HSL:n myötä MobilePay käy julkisessa liikenteessä maksutapana kaikissa suurimmissa kaupungeissa sekä lähes kaikilla palveluntarjoajilla, MobilePay Suomen vt. toimitusjohtaja Noona Puusniekka iloitsee.

MobilePayn valinnassa uudeksi maksutavaksi HSL-sovellukseen painoivat asiakkaiden toiveet ja vaivattomuus.

– Haluamme tehdä HSL:n palveluista mahdollisimman helppoja asiakkaillemme ja samalla tarjota heille ajantasaisia maksutapoja. MobilePayta on toivottu maksutavaksi sovellukseemme jo pitkään, HSL:n lähimaksamisen tuotepäällikkö Satu Piiparinen kertoo. 

Jo yli puolet HSL:n kertalipuista ja jatkuvasti kasvava määrä kausilippuja ostetaan HSL-sovelluksen kautta. HSL-sovellusta on ladattu jo noin kaksi miljoonaa kertaa ja Piiparinen uskoo, että sen suosio kasvaa entisestään uusien maksutapojen myötä.

Mobiilimaksaminen kovassa kasvussa joukkoliikenteessä koko Suomessa

Mobiilimaksamisen suosio joukkoliikenteessä on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Pelkästään MobilePayn käyttö joukkoliikenteen maksutapana kasvoi viime vuoden aikana 735 % verrattuna vuoteen 2018. Joulukuussa 2019 MobilePaylla ostettiin yli 120 000 julkisen liikenteen matkalippua. Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolosuhteiden myötä mobiililippujen käyttö lisääntynee entisestään. 

MobilePay on käytössä HSL:n lisäksi muun muassa VR:n, Onnibusin sekä yli 20 kunnan ja kaupungin joukkoliikennepalvelut kattavassa PayiQ-sovelluksessa.

Muun muassa Hyvinkään ja Oulun seudun sekä turkulaisen Fölin matkalippuja tarjoavan PayiQ:n kautta lippuja ostetaan kuukausittain yli 200 000, joista 20 % maksetaan mutkattomasti MobilePaylla. PayiQ:n toimitusjohtaja Tuomo Parjasen mukaan ostettujen lippujen määrä kasvaa kuukausitasolla 10–15 %, ja myös MobilePayn käyttö maksutapana kasvaa jatkuvasti sovelluksen 700 000 käyttäjän keskuudessa.

Lisätietoja: 
Noona Puusniekka
Vt. toimitusjohtaja, MobilePay
040 777 1500
noona.puusniekka@mobilepay.fi

Satu Piiparinen 
Lähimaksamisen tuotepäällikkö, HSL 
050 3788 936
Satu-Pauliina.Piiparinen@hsl.fi

MobilePay ja HSL

MobilePay

MobilePay on Pohjoismaiden johtava mobiilimaksuratkaisu, joka on ilmainen kaikkien pankkien asiakkaille. Sovellus toimii kaikilla yleisimmillä älypuhelimilla, kaikilla korteilla ja kaikissa maksutapahtumissa, kuten kuluttajien välisissä maksuissa, verkkokaupoissa, pienemmissä myymälöissä, suurilla ketjuilla, sovelluksissa, kansalaisjärjestöjen varainkeruussa, toistuvissa maksuissa ja laskujen maksussa. MobilePay Suomi on osa MobilePay-konsernia. Suomessa on jo yli miljoona MobilePay-käyttäjää.

HSL

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta